Szláv és Balti Filológiai Intézet


   
Címer
ELTE címer
Neptun
   
   
   
   

 Intézetünk díjazottjai, kitüntetettjei

(2008-tól)
 
2008. november 28-án az Alapítvány az Orosz Nyelvért és Kultúráért díjkiosztó ünnepségén Russzista Életműdíjat kapott Péter Mihály professor emeritus, az ELTE BTK Orosz Nyelvi és Irodalmi Tanszékének kiváló oktatója, a russzisztika területén végzett sok évtizedes, kimagasló színvonalú tudományos és egyetemi oktatói munkájáért.
 
2008. november 28-án az Alapítvány az Orosz Nyelvért és Kultúráért díjkiosztó ünnepségén Palágyi Angéla, tanszékünk ügyvivő előadója, az orosz nyelvészeti doktori program végzős hallgatója I. díjat nyert az Év oroszdolgozata kategóriában. Dolgozatának címe: Колониальный язык или lingua franca: русский язык в Молдавии и Украине.
 
2008. november 29-én az Orosz Kulturális Központban vette át Oszipova Irina a "Puskin Érem" elnevezésű kitüntetést, melyet 2008-ban az Orosz Nyelv és Irodalomtanárok Nemzetközi Egyesületének (МАПРЯЛ) elnöksége adományozott részére az orosz nyelv eredményes tanításáért, valamint tankönyvszerző munkásságáért.
 
Zoltán András, az Ukrán Filológiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára, aki intézetünkben az Orosz Nyelvi és Irodalmi Tanszék oktatója is, magas rangú tudományos elismerésben részesült. A professzor úr kiemelkedő és sokrétű nyelvészeti munkássága elismeréseként 2010. január 22-én vette át az oktatási minisztertől a Szent-Györgyi Albert-díj elnevezésű tudományos kitüntetést. Érem Oklevél
 

Zoltán András egyetemi tanárt, az Ukrán Filológiai Tanszék vezetőjét a Belarusz Köztársaság elnöke Franciszk Szkarina-éremmel tüntette ki a fehérorosz nyelv és kultúra kutatásában és magyarországi népszerűsítésében szerzett érdemeiért. A kitüntetést december 15-én a budai Szent György fogadóban tartott ünnepség keretében nyújtotta át Aljona Kupcsina asszony, a Belarusz Köztársaság budapesti nagykövete.

Prof. Dr. habil. Zoltán András a 2012 évi Hodinka Antal Díj kitüntetett

Az Országos Ruszin Önkormányzat Közgyűlése 2003-ban alapította meg a Hodinka Antal Díjat, amely emlékéremből és oklevélből áll. A díjat évente a ruszin kultúra, a hagyományőrzés, az anyanyelv és a görög katolikus vallási értékek ápolása és megőrzése terén végzett kiemelkedő tevékenységért ítéli oda az ORÖ Közgyűlése. Először 2004-ben osztottak ki Hodinka Díjat és az eltelt években 52-en részesültek a magyarországi ruszin közösség legkiemelkedőbb elismerésében. 2012. február 11-én az ORÖ Közgyűlése a ruszin nyelv és kultúra ápolása és megőrzése terén végzett kiemelkedő tevékenységet a hazai szlavisztikával foglalkozó nyelvészek egyik legismertebb képviselőjét Prof. Dr. habil. Zoltán Andrást, egyetemi tanárt, az MTA doktort, ELTE BTK Szláv és Balti Filológiai Intézet Ukrán Filológiai Tanszékvezetőjét, tüntette ki.
Bővebben: http://www.rusyn.hu/

Képek

 

A Magyar Tudományos Akadémia Modern Filológiai Társasága 2016-ban Jászay László egyetemi tanárnak adományozta Érdemérmét a Társaság munkájában, valamint a filológiai tudományok művelésében kifejtett tevékenységéért.

2016. szeptemberében az Eötvös Loránd Tudományegyetem Szenátusának döntése alapján Jászay László egyetemi tanárt a Pro Universitate Emlékérem ezüst fokozatával tüntették ki.